127 House / Casa ingusta

Posted on Iunie 17, 2011

1



 

Casa pentru un cuplu cu trei copii – fără cerinţe complicate de organizare – este situată într-o zonă dezvoltată tipic cu locuinţe pentru clasa muncitorească în prima jumătate a secolului 20, aproape de centrul istoric al oraşului: străzi ortogonale şi lungi şi loturi înguste- de patru metri.

Caracteristicile unui astfel de  lot şi planificarea pot genera, de obicei, realizarea unor locuinţe private de lumina naturală şi o lipsă totală de conectare de spaţiu şi de ventilaţie între faţade. Strategia de proiect poate fi văzută în secţiunea locuinţei: un aranjament destul de neobişnuit al spaţiului pe etaje, încorporarea unei curţi la parter şi utilizarea scărilor ca un instrument pentru lumina naturală şi ventilaţie.

Profitând de faptul că beneficiarul nu avea copii mici – cel mai mic avea zece ani – s-a decis separarea dormitorul părinţilor de restul dormitoarelor şi situarea acestuia la parter. Natura proiectului nu a permis ocuparea în procent de 100% a suprafatei parterului şi astfel aici a fost incorporată şi o curte, în jurul căreia sunt situate dormitorul părinţilor şi studioul tatălui.

La acelaşi etaj accesul se face din stradă, garajul transformandu-se în vestibul (sau vestibulul în garaj). Un spaţiu închis – negru – permite accesul atât maşinilor cât şi persoanelor.

Arhitect:   H Arquitectes
Locatie: Sabadell, Barcelona, Spain
Echipa: David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudo
Client: Antoni Barniol Beumala and Anna Pla Uberti
Suprafata proiect: 260 sqm
Anul proiectului: 2003-2006
Fotograf:  Starp Estudi  &   Pedro Antonio Pérez

 

 

 

 

 


Anunțuri