Casa D / TECON

Posted on Noiembrie 13, 2011

1


Această prezentare necesită JavaScript.

Amplasată pe un lot îngust și relativ lung într-un context vizual ostil,clădirea propune o divizare a proprietății în spațiul public privat al curții dinspre stradă și spațiul intim privat al curții din spate.

Clădirea participă la estetica străzii prin mutarea planului de separație privat public, de la gardul total opac și înalt de 2m pe care îl regăsim în marea majoritate a situațiilor la fațada volumului, înterpunând astfel între spațiul străzii și cel al casei, o închidere transparentă și un spațiu verde amenajat.

Colțurile opuse ale volumului sunt generos decupate rezultând astfel console ample și terase cu mari suprafețe vitrate pentru toate încăperile importante.  Rigurozitatea decupajelor drepte este conjugată cu ludicul golurilor circulare ce le însoțesc de-a lungul fațadei spre accesul principal. Accesul este clar marcat în plinul fațadei de copertina dreaptă din sticlă transparentă  și de parcursul ascendent pe planul înclinat înierbat care începe de la poartă.

Odată ajunși în interiorul volumului, schimbarea de paradigmă este totală. Simplității, austerității, caracterului introvertit al volumului exterior, îi este contrapus un spațiu interior fluid, continuu, cu stranse conexiuni vizuale între toate spațiile interioare.

Comunicarea vizuală dintre interior și spațiile amenajate ale celor două curți, controlată prin taieturile în coaja volumului exterior și prin nuanțele materialelor conduc la diminuarea limitelor spațiului interior.

Dezvoltarea spațiilor interioare la jumatate de nivel, articulate pe o scară centrală exprimată printr-o suprafață cutată, conjugate cu amplele suprafețe vitrate, amplifică senzația de spațialitate, mărind practic volumul interior al unei capsulei. Acest lucru comunică privitorului din exterior imaginea unei clădiri discrete de mici dimensiuni.

Albul este legatura strasă dintre interior și exterior. Suprafețelor immaculate ale pereților li se alătură amplele suprafețe vitrate ale ferestrelor, luminatoarelor, și ale balustradelor acestea fiind echilibrate de căldura lemnului de arin ce definește pardoselile.

Volumul robust este penetrat de lumina zenitală filtrată prin cele doua luminatoare, Suprafețele albe ale pereților reflectă și amplifică fluxul luminos, spațiul interior fiind practic inundat de razele soarelui.

PREZENTARE PROIECT :

Arhitects :  TECON Architects |  Bogdan Babici
Locatie : Bucuresti, Romania
Colaborator : Bogdan Brandiburg
Inginer structura : ing. Nicola Gospodinov
Suprafata proiect : 410 sqm
Anul proiectului: 2008 – 2010
Fotograf :  Cosmin Dragomir

Anunțuri