Pentru a sparge zonificarea tipica a unei case urbane, compusa din bucatarie, living cu locul de luat masa si dormitoare, propunerea echipei de la Gubbins Arquitectos pentru locuinta de vacanta din Chile a constat in introducerea a doua circulatii care sa imparta casa in mai multe spatii complementare.
Folosirea spatiului exterior al casei de vacanta nu implica doar o interactiune directa cu mediul inconjurator ci si o interactiune prin casa, prin spatiile interioare ale acesteia. Acest lucru a fost obtinut cu ajutorul aranjarii interioare si al structurii, oferind posibilitatea beneficiarilor sa descopere noi unghiuri de perspectiva catre exterior.
Orientarea spre nord a fatadei principale care are o lungime de 23 m ofera posibilitatea captarii razelor soarelui si a inmagazinarii acestei calduri in pereti, pardoselile din beton si acoperisul terasa, astfel ca pe timpul noptii se pastreaza un climat interior placut si confortabil.
Pentru a mentine legatura cu spatiul exterior fatadele de pe nord si respectiv sud au fost inchise cu suprafete mari de sticla. Dupa cum declara si arhitectul „toate problemele legate de intimitate sunt rezolvate datorita pantei terenului. Exista case vecine dar acestea sunt suficient de departate astfel incat nu exista contact vizual, iar in plus ajuta si copacii”.
Unul dintre elementele deosebite ale casei este scara din beton armat care desparte spatiile, chiar prin zona centrala si face legatura cu nivelul de dedesubt si cu terasa de pe acoperis. Spatiile interioare sunt amenajate unul langa celalalt, separarea dintre acestea facandu-se prin foi de sticla din pardoseala pana in tavan, iar in zona dormitoarelor acestea au fost inlocuite cu panouri din lemn.
Folosirea betonului ca material de baza in realizarea acestei constructii, ofera volumului masivitate si consistenta in relatia cu mediul inconjurator. Pe de alta parte, culoarea aleasa si textura imprimata in beton cu ajutorul cofrajelor din lemn masiv estompeaza limitele construite ale volumului.
Arhitect: Gubbins Arquitectos
Locatie: Cachagua, Chile.
Anul proiectarii : 2003
Suprafata desfasurata : 180 mp
Fotograf : Marco Mendizabal
- Sursa: www.contemporist.com | www.spatiulconstruit.ro
- arhipura | pur si simplu arhitectură …
un foarte integrat cu proiectul de mediu
Pe strada Horia din Brasov exista o astfel de casa insa din pacate nu e incadrata de copaci, ci de alte case. Este o cladire care sare in ochi datorita formei deosebite, suparafetelor vitrate mari dar si datorita fatadei acoperite exclusiv cu piatra.
In acest proiect, betonul care are atat rol structural cat si estetic, face ca aceasta casa sa fie speciala, iar locatia ii da un farmec aparte. NU cred ca ar fi fost tot una sa fie realizata in oras intre alte case..nu prea se potrivea , mai ales cu acele zone vitrate mari
As fi interesat sa vad casa din Brasov, dar pana voi ajunge pe acolo poate puteti sa imi trimiteti niste poze (mail: arhipura@yahoo.com)
Mersi