Casa moderna SDR | Timisoara

Proiectul a luat nastere din dorinta beneficiarului de a realiza doua locuinte generoase: una pentru cei 3 membri ai familiei, la care se adauga un spatiu de lucru – biroul de proiectare Fabrica de Proiecte, iar pe parcela vecina, a doua locuinta (pentru parintii sotiei), care urma sa faca parte din acelasi ansamblu arhitectural. Articolul de fata se va axa pe prezentarea primei locuinte.

S-a lansat o tema de proiectare preliminara  cu cerinte minimale, spatiile necesare, o suprafata totala, nivel de confort ce trebuia asigurat, diferite grade de intimitate si o separare foarte clara  a fluxurilor intre birou si zona locuibila. Amplasamentul este situat in partea sudica a orasului Timisoara , prezinta o parcela  de 686mp, intr-o noua zona  rezidentiala din comuna Giroc.

Din zona garajului dublu se ajunge intr-un hol ce contine casa scarii iar de aici poti merge fie in living, fie in bucatarie trecand prin zona tehnica/camara. Bucataria este putin mai iesita fata de amprenta generala a casei, fiind punctul de control al intregii curti datorita ferestrei panoramice pe 3 laturi rezolvata structural fara stalpi pe colturi. O provocare pentru inginerul de rezistenta (ing. Sergiu Gritco), dar a fost realizata cu succes. Aceasta este una din caracteristicile cele mai importante ale casei : rezolvarea ferestrelor pe colt fara stalpi. Datorita zonelor mari vitrate rezolvate cu colt liber pe o deschidere de 4 m, zona de zi se deschide spre o terasa generoasa amplasata in spatele casei in legatura directa cu gradina si spatiul verde inconjurator. Pentru a proteja de soare zona de zi, in zilele de vara, s-a ales ca la nivelul etajului sa apara un balcon generos, consola de 2-2,5 m.

Paralel cu accesul din garaj se afla holul/accesul principal ce duce direct in living, dar ofera posibilitatea sa se ajunga si in zona biroului de arhitectura ce are propriul sau acces din strada, astfel fluxul clientilor este separat de zona locuibila. Biroul este rezolvat si el cu o fereastra panoramica doar pe doua laturi , cu vedere spre strada, nord in acest caz. Orientarea este ideala pentru un birou de proiectare.

La etaj se afla zona de noapte formata din 3 dormitoare fiecare cu baie proprie. Fiecare dormitor are si cate o terasa proprie. In gradina apare si o anexa semi ingropata (hobbit house), acoperita in totalitate cu pamant, dand nastere unui deal, o forma de relief ce este inconjurata de arbusti bine alesi pentru a oferi in acelasi timp intimitate fata de curtile vecine, dar si lumina/umbra la nevoie in functie de sezon. Gardul locuintei a fost tratat si proiectat in aceiasi gandire, folosind elemente caracteristice : console generoase, linii simple, inchideri pe colt , volume curate si independente, dand putere vizuala intregului proiect.

Arhitect: Sabin Răciu | Răzvan Botofan
Locatie: Giroc, Timis, RO
Anul proiectarii/executiei : 2014-2015
Suprafata desfasurata : 355 mp
Fotograf : Sabin Răciu | Răzvan Botofan

  • Sursa:  1 | 2
  • arhipura | pur si simplu arhitectură …

 

Publicitate

Un gând despre &8222;Casa moderna SDR | Timisoara&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.