Casa OM este un proiect interesant, semnat si realizat de arhitectii de la Insert Studio, o constructie pe cat de simpla posibil pe atat de contemporana. Designul inovativ presupune doua colturi taiate care amintesc de verandele caselor traditionale, fiind astfel o legatura cu peisajul rural romanesc. Casa este realizata in satul Harman, judetul Brasov, fiind locuinta unei familii cu buget limitat care si-a dorit sa paraseasca apartamentul din bloc si sa locuiasca intr-o casa pe pamant, eficienta din punct de vedere energetic care sa aiba costuri reduse de intretinere.
Principala dorinta a fost aceea de a avea o conexiune cu natura, cu exteriorul, sa simta diferenta intre viata la bloc si cea de la tara (bineinteles apar avantaje si dezavantaje). Nici numele nu pare a fi ales intamplator, casa-om fiind o structura ideala pentru orice om care isi doreste sa locuiasca in comuniune cu natura.
Casa a reusit sa castige 2 premii de arhitectura: Premiu pentru Locuire in cadrul Arhitectura.6 si Premiul Presedintelui de onoare la Bienala Nationala de Arhitectura 2014 si reuseste sa fie o constructie cu proportii armonioase potrivindu-se perfect pe o parcela de doar 330 mp, avand o suprafata desfasurata de 142 mp , regim de inaltime P+M.
A fost ridicata destul de repede gratie unui sistem de materiale modulare (structura din lemn, pereti au o grosime de 25cm) care au putut fi montate direct pe amplasament. Chiar daca materialele folosite sunt simple, locuinta iese in evidenta fiind diferita de casele din jur. Placi cu ciment in compozitie au fost folosite pentru acoperis si continua pe doua dintre fatade, pentru un aspect compact, unitar.
In interior, parterul compact include livingul, bucataria, o camera tehnica si o baie. Decorul ne duce cu gandul la multifunctionalitatea stilului scandinav. Peretii albi, podea din lemn si accente de culoare transpuse in decoratiuni. Casa foloseste o centrala termica pe gaz (una simpla cu capacitate „de apartament”), iar incalzirea se face prin pardoseala, pentru ca este un sistem ce poate fi în viitor bransat la o alta sursa decat centrala termica pe gaz, cum ar fi un sistem de energie alternativa. La etaj intalnim mai multa culoare – verde, turcoaz si galben pentru a compensa calmul holului gri si al parterului.
Trasaturile interiorului sunt dictate in general de functionalitatea spatiului. O atentie speciala a fost acordata orientarii ferestrelor pentru a surprinde cat mai mult din peisajul inconjurator si ofera diverse perspective in fiecare camera.
Arhitect: Insert Studio – arh. Ondin Oprița, arh. Mihai Roșca
Locatie: Harman, Brasov, Romania
Anul proiectarii/executiei : 2014
Suprafata desfasurata : 142 mp
Fotograf : Bela Benedek, Insert Studio
Un gând despre &8222;Casa OM | Brasov&8221;