Casa CRD / Timisoara

 

Cladirea este situata pe strada Campiei comuna Ghiroda, ocupand complet doua laturi ale terenului pe partea de est – spre strada principala si nord.

Solutia incearca sa medieze tema in care se dorea un imobil complet inchis spre strada si care sa se deschida spre o curte prin toate spatiile sale principale. Intreaga volumetrie a cladirii se conformeaza acestei directii. Acoperisul inclinat al cladirii invizibil din exterior este inclinat spre curte indreptand intreaga volumetrie spre acesta. Curtea conformeaza organizarea interioara a spatiior atat prin pozitionarea spatiilor principale spre ea cat si organizarea circulatiilor interne astfel incat de-a lungul traseului sa se poata surprinde imagini exterioare.

Accesul are o conformatie speciala mizand pe o relatie mai putin obisnuita a spatiilor private cu cele publice. Spatiul intermediar este deschis spre cel public fiind separat de acesta doar prin diferenta de nivel. Spatiul exterior al accesului pastreaza directia si pozitia la front a cladirilor vecine in schimb volumul inchis se retrage pentru a forma un unghi drept in zona de articulatie.Culoarea volumului ce face trecerea spre spatiile interioare, inchisa fata de volumul major este aleasa tot pentru a ajuta la separarea fata de spatiul public si pentru a detasa acesul de strada.

Daca conturul exterior al volumului este aproape opac, operandu-se doar deschideri minimale, fatadele dinspre curte sunt amplu deschise, beneficiind atat de prezenta spatiului verde amenajat cat si de lumina. Pentru a modera radiatia solara acoperisul inclinat se inchide cu un plan, umbrind spatiile in zilelel insorite dar permitand iluminarea directa in timpul iernii.

Solutia aleasa este simpla incercand sa mizeze mai mult pe relatiile spatiilor cu exteriorul si lasand in plan secundar volumetria.

 

Arhitect: PARASITE STUDIO
Locatie: Ghiroda, Timisoara
Suprafata proiect: 170 mp
Finalizare: 2011
Fotograf: Attila Wenczel

Publicitate

Un gând despre &8222;Casa CRD / Timisoara&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.