Casa mica si moderna la tara | Olanda

Posted on Septembrie 19, 2014

1


52ddfeaee8e44ed06900009e_casa moderna la tara _ Arhipura 52ddfebfe8e44ed06900009f_casa moderna la tara _ Arhipura 130828_ksa_udm_004_0casa moderna la tara _ Arhipura 153casa moderna la tara _ Arhipura 52ddff14e8e44ed0690000a1_casa moderna la tara _ Arhipura 52ddff72e8e44ed0690000a2_casa moderna la tara _ Arhipura 130828_ksa_udm_008_0casa moderna la tara _ Arhipura 130828_ksa_udm_013_0casa moderna la tara _ Arhipura 52ddfef6e8e44ed0690000a0_casa moderna la tara _ Arhipura 52ddff51e8e44ebd0800008f_casa moderna la tara _ Arhipura 130828_ksa_udm_029_0casa moderna la tara _ Arhipura 130828_ksa_udm_015_0casa moderna la tara _ Arhipura 130828_ksa_udm_016_0casa moderna la tara _ Arhipura 130828_ksa_udm_018_0casa moderna la tara _ Arhipura 52ddffe0e8e44ebd08000092_casa moderna la tara _ Arhipura 52ddffd6e8e44e9f140000b3_casa moderna la tara _ Arhipura 52ddffb1e8e44ed0690000a3_casa moderna la tara _ Arhipura 52ddff84e8e44ebd08000090_casa moderna la tara _ Arhipura 145 DRW situatie-web_1casa moderna la tara _ Arhipura 145 DRW plattegronden-web_1casa moderna la tara _ Arhipura 145 DRW doorsneden-web_1casa moderna la tara _ Arhipura

Aceasta casa mica si moderna la tara a fost proiectata si construita in 2013 de arhitectii olandezi de la Korteknie Stuhlmacher Architecten. Inainte sa prezentam casa propriu-zisa ar fi indicat sa aducem cateva cuvinte despre imprejurimile si locul in care se afla aceasta, pentru a ne integra mai bine „peisaj”.

Povestea acestei case mici a inceput in momentul in care actualii proprietari au intrat in posesia unui teren in pitoreasca localitate Uitdam, pe malurile lacului Ijsselmeer. Terenul: nici prea mare, nici prea mic, insa extem de bine pozitionat chiar langa lac, cu vedere spre cele mai frumoase peisaje din zona.

Din start, contextul a dictat stilul constructiei. Arhitectii au fost nevoiti sa pastreze proportiile caselor taranesti din zona, sa limiteze aria materialelor folosite si sa faca uz de elementele stilistice ale arhitecturii traditionale ale locului. In acelasi timp, s-a simtit nevoia unei inovatii in ce priveste noua constructie, dat fiind ca e totusi vorba de o casa noua, ce urma sa fie locuita de oameni tineri.

Inca un detaliu care merita mentionat: in imediata vecinatate a terenului de construit se afla biserica satului: o frumusete de constructie veche, extrem de bine conservata, de al carei stil arhitectural trebuie sa se tina cont la ridicarea noului edificiu.

Acestea fiind spuse, arhitectii au venit cu aceasta propunere de casa, care noua ni se pare extrem de reusita, nu numai ca modalitate de integrare in context, dar si ca piesa de sine statatoare. E extrem de bine exprimat spiritul acestor locuri: frumusetea pusa in detalii, forme simple si eficiente.

Privita de la distanta, casuta se integreaza perfect in context. Privita de aproape, aceeasi impresie persista, dar sunt vizibile si diferentele, date de mici detalii contemporane, ca folosirea unor materiale moderne, a unor sisteme noi la acoperis si la fatade, la o anumita linie de design care plaseaza constructia in prezent, fara a o indeparta totusi de stilul consacrat al zonei.

Arhitect: Korteknie Stuhlmacher Architecten
Locatie: Uitdam, Olanda
Anul proiectarii/executiei : 2012-2013
Suprafata desfasurata : 160 mp
Fotograf : Korteknie Stuhlmacher Architecten

 

[en] __________________________________________________________________________________

Uitdam is a small, picturesque village at the banks of the IJsselmeer. The clients found a small house to be demolished, next to the church and the dyke, just big enough for a new dwelling for two. Shape, materials, dimensions and the slope of the roof were almost fixed from the beginning. The spatial rules in the area are very strict, as the inhabitants of the region, the municipality and the tourists wish to protect the fragile, historically grown cultural landscape with its present consistency and small-scale beauty.The new house fits almost unnoticeably into its existing neighbourhood; the dark colour of the façade, the traditional roof tiles and the sparkling white of both the edges of the roof and the window frames underline the familiarity with the traditional architecture of the area.

By using solid timber panels as basic material for walls and floors, the house gets a special and contemporary atmosphere. The clients chose the most refined smooth surface the manufacturer of the panels can deliver. Subsequently the panels were painted using a transparent white varnish, resulting in a slightly shiny timber surface, both rather abstract and still full of character due to the natural pattern of the timber that is kept visible.

The monumental tree in the backyard of the house played an important role for the design. The bedroom at the rear of the ground floor doesn’t follow the orthogonal structure of the rest of the plan to give space to the roots of the tree. At the same time the wide angle of the space makes sure that the terrace between dyke and house feels spacious and informal yet protected. From the first floor one overlooks both the pretty landscape and the water of the Ijsselmeer.

The clients, after moving in:

‘In the car back after our very first meeting with the architect discussing his first sketches we looked at each other, rather surprised. ‘There is not much to complain about, is there?’. Rien Korteknie had managed to answer all questions we had posed to him with our brief. From that moment on we actually only discussed details, and that we did a lot and very often.

We are impressed by the serious, unselfish attention we got from the beginning up to the very end of the process, whether we discussed design-issues or boring technical calculations. The meetings we had were always calm and adequate. Whenever necessary we organised meetings on site, and in between we made hundreds of phone-calls and sent each other just as many emails.

The result fits us like a glove. We asked for a modern but unpretentious timber house, spacious, light and with high, airy rooms. The house is cheerful and comforting; it fits to the village and the surrounding and offers optimal views to the outside and long vistas in the interior. Monumental without being over the top. Full of invisible sustainable installations and very well insulated. With cleverly accommodated high ceilings inside despite the obligatory height of 2,5 m for the gutter outside. We got exactly what we had in mind, and a lot more’

Architect: Korteknie Stuhlmacher Architecten
Location: Uitdam, Netherland
Year: 2012-2013
Area : 160 mp
Photographs: Korteknie Stuhlmacher Architecten

Anunțuri