Casa Rogoveanu / Timisoara

Posted on August 23, 2011

1


Aceasta locuinta unifamiliala este amplasata in vestul Timisoarei. Casa se afla intr-o zona rezidentiala cu aliniament la strada si cu un regim de inaltime parter si mansarda, cu acces auto dinspre strada Orhei.

Casa existenta are in plan forma de litera „L” si se compune din doua apartamente si are un regim de inaltime pe parter. Cele doua apartamente ocupa cate una din cele doua aripi ale literei „L”. Tipologic, cladirea face parte dintr-un ansamblu de cladiri construite in primele decenii ale secolului XX cu ziduri portante de caramida si sarpanta acoperita cu tigla.

Proprietarul apartamentului 2 dorea mansardarea apartamentului sau, acesta fiindu-i insuficient din punct de vedere functional.

Apartamentul existent se compune dintr-un hol, o baie in zona intrarii, o bucatarie ce cuprinde si locul de luat masa, camera de zi si doua dormitoare.

Prin realizarea mansardei s-a urmarit pastrarea caracterului unitar al zonei, fara a se crea o discrepanta majora pe inaltime. Astfel s-a pastrat pe cat posibil „linia” vechii sarpante cu pante inegale rezultate si din inaltarea inegala a parapetilor de 1,20m rezultand o panta de 450 spre curte si 1m rezultand o panta de 520 spre strada.

Spatiile la parter au ramas cele ce deservesc activitatiile de zi: bucatarie, loc de luat masa, living, spatiu tehnic, baie, circulatii orizontale si verticale.

 Intrarea in casa se realizeaza la nivelul unei terase suspendate cu 35 de cm fata de cota curtii, terasa ce patrunde si-n spatiul interior. Intrarea este tratata ca o terasa atat la nivelul platformei orizontale cat si prin intermediul vitrinei ce se deschide complet aducand astfel spatiul gradinii cat mai aproape de spatiul interior al casei. Intrarea-terasa relationeaza direct cu locul de luat masa, situat intre living si bucatarie.

Bucataria este despartita de locul de luat masa si living printr-un perete de sticla, pentru a izola spatiul in caz de nevoie, dar in acelasi timp pastreaza o continuitate vizuala a celor trei functiuni majore ce se succed de la parter.

Cele trei spatii sunt tratate ca un spatiu unitar prin modul de abordare cat si prin alegerea finisajelor, atat la nivelul planului orizontal- pardoseala epoxidica, tavan fals continuu de culoare alba, cat si la nivelul planului vertical prin realizarea unor lamele de lemn continuue pe peretii longitudinali. Terminatiile spatiului unitar– peretii transversali sunt tratati in nuante de alburi diferite din cauza materialelor folosite: pal alb lucios in zona bucatariei- mobilierul, iar in zona livingului piatra alba calcaroasa.

Scara spre mansarda se ia din zona „intrarii-terasa”- ca material s-a optat pentru tabla vopsita in alb- si te duce intr-un hol cu vedere spre curtea „strajuita” de vegetatie. Spatiul acesta s-a dorit unul de citit, de baut cafeaua, de lenevit. Cele doua ferestre permit o relatie vizuala interior-exterior si sunt incadrate stanga- dreapta de „oglinzi” de piatra alba rotunda unde se va amplasa vegetatie de interior pentru a accentua si mai mult aceasta relatie.

 Baia copiilor se acceseaza din acest hol, si este gandita si ea ca un spatiu de relaxare. Relatia sa cu exteriorul fiind una indirecta, realizandu-se printr-un spatiu intermediar de factura unei logii verzi- amplasarea unui copac ornamental, pentru a se crea intimitatea necesara unei bai. Ca si finisaje alese, baia este una de factura minerala.

Baia ce deserveste dormitorul parintilor, beneficiaza si ea de aceeasi logie, si este o baie din punct de vedere a finisajelor alese de factura tactila cu un accent pe zona dusului singura zona colorata a spatiului. La parter iluminarea spatiului unitar, situat la strada, s-a realizat prin intermediul ferestrelor existente schimbandu-se doar tamplaria si prin intermediul vitrinei din zona „intrarii terasa” spatiul „fugind” astfel pe orizontala spre gradina.

Iluminarea spatiilor de la mansarda s-a realizat prin intermediul geamurilor de acoperis atat la strada cat si spre curte. Deoarece spatiile dinspre curte beneficiaza de o priveliste deosebita si de intimitatea spatiului privat am optat pentru geamurile de mansarda cu iluminare in plan vertical cat si in plan orizontal.

Plecand de la optiunea beneficiarului, de a nu ridica costurile, interventiile realizate asupra casei existente nu au fost de factura majora. Acestea au avut in vedere urmarirea unui volum cat mai simplu pentru a nu modifica atmosfera spatiului gradina- casa, precum nici cea a spatiului casa- strada.

 

Arhitect :  D’Architect – Claudia Godean

Locatie : Str. Orhei,Timisoara

Proiectare: 2007-2008

Constructie: 2009

Suprafata: 225 mp

Buget: 250 euro/mp

Fotografi : arh. Havasi Brandusa, stud. arh. Alex Cozma, arh. Roxana Surca

 

  • Sursa:     A_TA 2009  
  • arhipură – pur si simplu arhitectură …
Anunțuri