Cu gandul la vara, se propune o locuinta moderna unifamiliala care sa raspunda nevoii de intimitate si liniste exprimate de beneficiar. In acest sens volumul este retras de la strada, zona de gradina, terasa si piscina fiind organizate inspre intrare.
Functional locuinta este impartita in zona de zi – organizata in volumul jos al parterului – si zona de noapte amenajata in volumul vertical juxtapus perpendicular pe cel al parterului.
Piscina este parte integranta din compozitia volumetrica ea confirmand organizarea planurilor orizontale si verticale care alcatuiesc parterul si respectiv etajul, volume concepute in spirit minimalist astfel incat sa puna in valoare si sa aduca un plus de expresie formelor rectangulare alese.Doua volume – unul orizontal si unul vertical – se imbratiseaza, cucerind, depasind si redefinind pamantul pe care stau.
Fiecare gest al comunicarii celor doua niveluri este exprimat la diverse scari – ansamblu, detaliu si uman (de traseu) – si la diverse intensitatii – de la o fereastra ingusta, o mica consola, la planuri tectonice orizontale si verticale, atat in contrast si cat si in armonie.In mijlocul acestui „dans” abstract al formelor rectangulare, in absenta expresa a decoratiilor, se defineste traseul dar si libertatea de miscare a locuitorilor casei.
De la directii determinate – zona de intrare, poarta laterala catre gradina, accente de lumina care atrag ochiul si corpul inspre diverse zone ale casei – la spatii deschise, vitraje generoase, care nu pun oprelisti si ofera libertate in utilizarea spatiului.
Planurile opace verticale obtureaza privirea creand mister, curiozitate si atractie, in acelasi timp directionand miscarea in spatiu, in timp ce cele orizontale, desprinse de verticalitate prin vitrage orizontale pe toata lungimea casei, deschid spatiul inspre exterior, mergand pana la a crea senzatia de „decolare” a casei prin dinamismul si indrazneala consolelor create.
Traseul locuitorului oscileaza astfel intre curiozitatea creata de opozitia ecranelor albe opace care depasesc nivelul ochiului, si portile strapunse in aceste ecrane care confera o noua valoare spatiului perimetral al gradinii, de obicei spatiu auxiliar al zonei exterioare a locuintei.
In ciuda geometriei rectangulare, locuinta exprima o relatie fluida si continua intre interior si exterior, exprimata fizic ca si atare.In acest sens, spre exemplu, un pilon alungit, contrastant prin finisajul betonului aparent, intampina si orienteaza intrarea in casa si in acelasi timp strapunge oglinda de apa a piscinei unind dar si suspendand volumele de pamant.
Peretele lateral al livingului continua sa se desfasoare in exterior definind un spatiu unic pentru terasa din dreptul piscinei – un spatiu exterior dar in acelasi timp un spatiu intimit si protejat precum o logie, un adevarat living in gradina.
Arhitect: Gabriel Raicu | CUB Architecture
Locatie: Mamaia, Constanta
Anul proiectarii : 2014
Suprafata desfasurata : 300 mp
Fotograf/Randari : Gabriel Raicu | CUB Architecture
2 gânduri despre &8222;Locuinta la malul marii | proiect casa moderna 36&8221;