Transformarea unui sopron vechi intr-o casa eleganta | Cehia

Proiectul Boooox Heritage Barn este rezultatul transformarii unui sopron vechi intr-o casa eleganta, functionala, realizata de studioul OOOOX, amplasat in orasul Liberec, Cehia. Chintesenta proiectului consta in negrul utilzat pentru exterior si albul care inunda spatiul interior. Fiind un sopron, materialitatea initiala – din lemn, nu a fost schimbata si nici macar pardoseala care era din zidarie de caramida – care a fost lasata aparenta si doar vopsita in alb. In interior se poate observa cum structura din lemn a sopronului a ramas aceesi, interventiile fiind realizate doar asupra elementelor care au prezentat semne de degradare atat in urma atacurilor biologice, dar si efectele apei.

Pentru a creste durabilitatea constructiei lemnul a fost mai intai tratat pentru protectie si ulterior finisat. Geamurile si usa catre exterior a fost pastrate, fara a da alte goluri in fatada – unicul element nou a fost imparteala tamplariei in mai multe compartimente. Organizarea functionala de interior s-a definit prin legaturi spatiale si vizuale directe, atat la parter, cat si la etaj.

Ca si compartimentare au fost aduse doar niste parapeti si pereti realizati din plasa care au rolul de a proteja copiii si animale casei sa nu cada. Scara a fost compusa prin realizarea de platforme cu scopul de a utiliza spatiul de sub ele pentru depozitari. Interiorul fiind in intregime realizat in alb, s-au adaugat elemente de detaliu cu nuanta neagra (balustrada scarii, tamplaria), dar si alte mici detalii cu nuante de gri. Ca element de legatura si aluzie la relatia interior-exterior sau alb-negru, a fost propus un covoras realizat pe motivul texturii pielii de vaca. In acest fel se face si o legatura intre modern si traditional.

Arhitect: OOOOX
Locatie: Liberec, Cehia
Anul proiectarii/executiei : 2014
Suprafata desfasurata : 160 mp
Fotograf : Martin Zeman

  • Sursa:  1
  • arhipura | pur si simplu arhitectură …

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.