O casa pe deal / Parasite Studio

Posted on Iulie 24, 2011

3


Acest proiect reprezintă o intervenţie cu un buget relativ redus asupra unei case în localitatea Trestia, judeţul Hunedoara, şi presupune extinderea şi mansardarea acesteia. Satul Trestia este tipic localităţilor deluroase cu gospodării răsfirate, fiind situat într-o vale. Casa existentă este ultima casa din sat şi este amplasată pe o coamă de deal la o relativă înălţime faţă de restul caselor, în extremitatea nordică a satului.

Casa existentă a fost construită în anii 70 pe parter din cărămidă, cu o bucătărie şi două încăperi de locuit pe latura sudică. Acoperişul era în patru ape cu învelitoare de ţiglă. Extinderea se realizează pe latura vestică, prin transformarea unei camere în hol de acces. Poziţia bucătăriei se păstrează, iar livingul se creează către sud prin modificarea încăperilor existente. Conceptul intervenţiei a presupus păstrarea unei forme de casă acurată, menţinerea unei dimensiuni şi a unui gabarit similar cu casele tradiţionale din zonă şi generarea în paralel a unei imagini contemporane.

Casele tradiţionale locale erau construite pe structură de lemn şi umplutură de pământ, soclul era din piatră masivă, planşeul peste parter era realizat din grinzi de lemn lăsate aparente şi şarpantă de lemn cu învelitoare de ţiglă ce a înlocuit şiţa. Ele au în mod uzual un pridvor acoperit către care se deschid spaţiile interioare. Golurile sunt de mici dimensiuni dar dese şi astfel o cameră poate avea până la trei ferestre.

Din modelul tradiţional s-a extras ideea de ferestre numeroase şi a fost transpus-o în golurile alungite ale faţadei estice ale casei noi, care permit iluminarea optimă dinspre răsărit, precum şi în golurile mai mari dinspre sud care captează panorama către vale.

Din punct de vedere planimetric casa este un dreptunghi orientat cu spaţiile deservite spre sud cu privelişte spre vale, iar spatiile de serviciu sunt orientate către est (bucătăria) şi nord-vest (centrala termică şi baia). Livingul se deschide pe două nivele, nivelul supantei conţinând şi scara de acces la etaj.

Plasticitatea exteriorului este rezolvată prin placarea integrală cu  lemn  de brad dintr-o sursă locală. Am mizat pe îmbătrânirea naturală a  lemnului  care conferă exteriorului casei o imagine similară cu cea a caselor tradiţionale. Streaşina este realizată cu jgheab mascat, integral îmbrăcată în tablă de culoare maroniu închis, marcând astfel muchia acoperişului. Învelitoarea este de ţiglă ceramică de culoare maro.

Arhitect:  Parasite Studio – Claudiu Toma, Attila Wenczel, Maja Baldea

Locatie: Trestia, Hunedoara,Romania

Suprafata : 200 mp

Anul proiectului :  2010


Anunțuri