Black on White | Timisoara

Posted on Ianuarie 16, 2013

8


case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura black-on-white-parasite-studio_bw_-3-case moderne_arhipura case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-6-case moderne_arhipura case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-10-case moderne_arhipura case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura, amenajari interioare, design case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura, living modern case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura, living modern, camera de zi, scara black-on-white-parasite-studio_bw_-14-case moderne_arhipura case moderne 2013, proiect casa moderna, proiecte case, casa simpla, casa moderna, arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-16-case moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-17-case moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-18-case moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-23-case moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-22-case moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-21-case moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_bw_-20-case moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_site_plancase moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_ground_floorcase moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_first_floorcase moderne_arhipura _black-on-white-parasite-studio_facadescase moderne_arhipura

_black-on-white-parasite-studio_scheme-case moderne_arhipura

Tema principală a proiectului – o cutie închisă la culoare destinată spațiilor private susținută de o serie de pereți albi ce delimitează spațiile semipublice, este completată de relaţiile pe care trebuie să le stabilească la ora actuală o locuinţă cu mediul înconjurător, construit sau natural.

Sistemul de curți împreună cu spațiile principale mediază trecerea între public spre privat, fiind compus în relație cu peisajul și lumina naturală cu scopul de a asigura atât intimitatea cât și comunicarea și expunerea necesare unei familii tinere.

În locul delimitării clare a incintei- public/privat, întregul spațiu de la nivelul terenului, atât cel exterior al curții cât și cel interior al zonelor de zi este divizat și ordonat de o serie de ziduri albe care îl străbat, susțin cutia ce găzduiește dormitoarele și îl împart în cinci curți exterioare, orientate diferit și având grade diferite de permeabilitate. Prima este o curte publică destinată parcărilor și accesului, fiind delimitată de stradă doar prin textura lisă a pardoselii. Trecerea spre locuință se face prin cea de a doua curte având un caracter semiprivat, cu rol de primire. Ultimele trei au caracter privat și sunt adiacente deschiderilor principale ale parterului. Prima dintre ele este orientată spre sud, spre livadă și conține terasa ce deservește bucătăria.

Curtea cea mai complexă, în fapt o cameră exterioară, este o prelungire a livingului, orientată spre vest și acoperită parțial. Înspre spatele lotului se află curtea verde, grădina – livadă, dominantă ca dimensiune.

Privite din exterior funcțiunile interioare se împart în două tipologii: spații având un caracter public pronunțat, cele  de zi, aflate la parter, deschise și fluide și spațiile private ce găzduiesc funcțiunile de noapte aflate la etaj, închise într-un volum negru. Dinspre interior însa delimitarea este mult mai flexibilă și poate fi în mare parte dictată de utilizatori.

Livingul, bucătăria și locul de luat masa sunt  zone funcționale deschise într-un spațiu amplu, delimitate parțial de zidurile albe asemenea curților exterioare. La parter spațiul rămâne fluid, alb și puternic iluminat natural, mobilat minimal cu volume simple. Vitrajele mari permit deschiderea aproape completă, mizând pe flexibilitatea delimitării interior/exterior.

Traseul interior dinspre spațiile publice spre cele private de la etaj este condus de-a lungul unui perete închis la culoare ce susține și treptele albe încastrate ale scării. Permeabilitatea interiorului este gradată odată cu diminuarea aportului luminii naturale. Aceasta descrește de la spațiul livingului spre dormitorul matrimonial – incinta cea mai privată a locuinței. Primul spațiu al etajului de-a lungul traseului este cel al biroului delimitat doar de mobilierul transparent al bibliotecii. Odată trecut de acesta traseul se închide cromatic spre dormitoare. Odată intrat însă în dormitoare, perspectiva se schimbă radical. Acestea sunt deschise, luminoase, relaționate cu exteriorul prin vitraje mari.

Mobilierul este simplu, alb, integrat în soluție, accentuând prin mici pete de culoare câteva zone funcționale. El este gândit ca un suport, lăsând libertatea obiectelor să personalizeze spațiul.

Arhitect: PARASITE STUDIO
Locatie:  Timisoara
Suprafata proiect: 230 mp
Finalizare: 2012
Fotograf: Attila Wenczel

Anunțuri
Etichetat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,