S-a dorit o casa pe structura de lemn, pentru o familie tanara de 4 persoane, cu oameni vivace care inteleg si isi doresc un alt fel de a construi, si care nu sunt legati de glie ca romanu’. S-a inceput inchegarea unei solutii a carei viitor nu era prea clar fiind prea altfel si a unei a doua solutii vazuta, cunoscuta, dar cu mici incercari de a spune ceva … si s-a acceptat cea altfel spre surprinderea noastra. Mai apoi am aflat ca de fapt se doreste o casa repetabila, modulabila, pentru o incercare de a face serie….
Spatial s-a optat pentru o solutie generativa de caracter. Terenul este plat nefiind construit fiind o fosta gradina din care aceasta este prima casa din urmatoarele 6. Un volum puternic simplu care prin forma ordoneaza parcela creand o zonificare de public-privat unde casa joaca rol de mediator. Pozitia pe teren tine cont de orientare deschizand terasa spre sud si lasand la nord spatiile tehnice ale casei. Compozitia genereaza un “in fata “si un “in spate” casa devenind o poarta intre public si privat, un mediu de trecere si de locuire intre noi si ei intre eu si ceilalati. Ea genereaza caracter si unicitate prin forma intr-o viitoare forma de dezvoltare, a zonei unde este prima casa.
Spatiul interior al parterului este cursiv, deschis fiind in continuitate cu gradina constituind un tot unitar la nivelul terenului. Terasa din spate si intrarea se transforma in holuri exterioare cu caracter de mediere spatiala, printr-un spatiu acoperit la intrare , sau un spatiu limitat fizic dar liber senzorial, al terasei din spate.
La nivel etajului sunt gazduite 3 dormitoare , si doua bai. Dormitoarele sunt orientate inspre zona privata a gradini si curtii.
Solutia adoptata pentru aceasta structura de lemn este a unei structuri in cadre de lemn pentru a putea sustine solutia de arhitectura. In acelasi timp permite o libera compartimentare peretii interiori nefiind structurali. Pereti exteriori se constituie intr-o coaja structurala, interiorul fiind liber exceptie facand cei doi stalpi care trebuie sa bordeze golul de scara. Proportia golurilor de fatada este ordonata de structura majora-stalpi . Structura minora-pereti de contravantuire si umplutura constituie doar o modalitate de-a rezolva inchideriile exterioare, o anvelopa.
Solutia structurala adoptata necesita crearea unor grinzi impanate, pentru a putea utiliza deschideri de6 mpentru lemn fara a avea trunchiuri intregi.
Solutia planimetrica sustine ideea de prefabricare cele doua capete fiind aproximativ identice, elementele structurale majore grinzi si stalpi fiind modulabile si repetabile.
Libertatea structurala permite si o buna rezolvare a circulatiei aerului pe cale naturala pozitia intre est si vest aducand zone de diferite cote de presiune facand o ventilare naturala a spatiului de vietuire zilnica , casa scarii transformandu-se intru-un horn de evacuare a aerului cald.
Arhitect: DIRC ARCHITECTING – Dan Idiceanu
Locatie: Sacalaz, Timisoara
Anul proiectarii: 2008
Suprafata construita: 210 mp
- Sursa: A_TA 2008
- arhipură – pur si simplu arhitectură …
4 gânduri despre &8222;O casa din lemn / proiect casa 07&8221;