O echipa de studenti austrieci de la Universitatea de Tehnologie din Viena (echipa Austrie) a castigat onoruri de top pentru “proiectarea, construirea si punerea in functiune a celei mai rentabile case din punct de vedere al consumului redus de energie generat de panouri solare/fotovoltaice” , premiu acordat de Departamentul de Energie al SUA – Solar Decathlon 2013.
Casa cunoscuta sub numele de LISI (Living inspired by sustainable innovation) , este o casa simpla si inteligenta , fiind capabila sa se adapteze la o varietate de stiluri de viata si zone climatice.
Pe parcursul a trei semestre acest grup interdisciplinar de studenti, au dezvoltat o serie de concepte pentru planimetria casei , design de interior, sisteme de fatada, toate avand un obiectiv principal: realizarea unei case compacte, eficienta energetic si accesibila pentru diferiti utilizatori si amplasamente. Rezultatul este LISI, casa sustenabila cu atrium , pentru doua personae, ce este complet alimentata cu energie solara.
Casa este conceputa pentru a fi prefabricata, folosindu-se un sistem modular de constructie din lemn, care permite o montare si demontare rapida si simpla.
Planul este compus din trei zone: nucleul de rezistenta, zona de zi si terasele adiacente ce pot fi inchise asigurandu-se un grad ridicat de intimitate. O rampa conduce utilizatorii spre zona de acces trecand pe terasa de la nord ajungand la interior unde 60 mp reprezinta strictul necesar de spatiu si confort pentru o tanara familie.
Energia necesara este generate cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe acoperisul tip terasa.Furnizarea de apa calda si rece pentru incalzirea spatiului, racirea si utilizarea domestica se bazeaza pe doua pompe de caldura aer-apa. Necesarul de aer este adus la interior de catre o unitate de climatizare , care actiuneaza ca un schimbator de caldura si de umiditate intre aerul folosit si aerul proaspat. Un sistem de podea functional regleaza climatul din intreaga cladire folosind apa, aer, si capacitatea cilindrica activa. Acesta ofera eficienta de incalzire, racire si aer curat pentru a crea un climat interior confortabil in mod constant. In plus, o tava de dus inovatoare recupereaza energia termica din apa evacuata printr-un schimbator de caldura, reducand semnificativ consumul de energie net necesar pentru igiena de zi cu zi.
Arhitect: Solar Decathlon 2013: Team Austria
Locatie: Solar Decathlon 2013
Anul proiectarii/executiei : 2013
Suprafata desfasurata : 60 mp
Fotograf : Jason Flakes
- Sursa: www.archdaily.com
- arhipura | pur si simplu arhitectură …
suna bine dar ,ar fi mai interesant daca am avea o estimare de costuri,total sau pe mp si daca se pot adauga module.