Casa R | Conversie eleganta in detalii minimaliste

Posted on Iulie 7, 2014

8


cartier vechi rezidential din bucuresti, casa din Romania, casa interbelica din bucuresti, fatada metalica ventilata, lemn iroko, reconsolidare, reconversie, stil minimalist, studio 1408, terasa pe acoperis, transformarea unei case degradate cartier vechi rezidential din bucuresti, casa din Romania, casa interbelica din bucuresti, fatada metalica ventilata, lemn iroko, reconsolidare, reconversie, stil minimalist, studio 1408, terasa pe acoperis, transformarea unei case degradate cartier vechi rezidential din bucuresti, casa din Romania, casa interbelica din bucuresti, fatada metalica ventilata, lemn iroko, reconsolidare, reconversie, stil minimalist, studio 1408, terasa pe acoperis, transformarea unei case degradate 820_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti cartier vechi rezidential din bucuresti, casa din Romania, casa interbelica din bucuresti, fatada metalica ventilata, lemn iroko, reconsolidare, reconversie, stil minimalist, studio 1408, terasa pe acoperis, transformarea unei case degradate 14444 cartier vechi rezidential din bucuresti, casa din Romania, casa interbelica din bucuresti, fatada metalica ventilata, lemn iroko, reconsolidare, reconversie, stil minimalist, studio 1408, terasa pe acoperis, transformarea unei case degradate 1019_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti 19R1_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti 18R1_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti cartier vechi rezidential din bucuresti, casa din Romania, casa interbelica din bucuresti, fatada metalica ventilata, lemn iroko, reconsolidare, reconversie, stil minimalist, studio 1408, terasa pe acoperis, transformarea unei case degradate, baie moderna, interior detaliu 165_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti 1510_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti cartier vechi rezidential din bucuresti, casa din Romania, casa interbelica din bucuresti, fatada metalica ventilata, lemn iroko, reconsolidare, reconversie, stil minimalist, studio 1408, terasa pe acoperis, transformarea unei case degradate 1313_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti 1215_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti 1118_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti 238_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti 245_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti 204_arhipura_ reconversie casa interbelica bucuresti cartier vechi rezidential din bucuresti, casa din Romania, casa interbelica din bucuresti, fatada metalica ventilata, lemn iroko, reconsolidare, reconversie, stil minimalist, studio 1408, terasa pe acoperis, transformarea unei case degradate

Am fost placut surprins cand am gasit acest articol pe un site de arhitectura, nici nu mi-ar fi trecut prin minte dupa primele imagini ca aceasta conversie eleganta in detalii e realizata in Bucuresti.

Acest „cadou” a fost oferit unei case interbelice construita in anii ’40 intr-un vechi cartier rezidential al Bucurestiului , cu o amprenta construita la sol de numai 38 mp, insa demisolul, primul nivel si etajul ofera spatiul ideal pentru un tanar cuplu, care a avut aceasta viziune – sa investeasca în conversia unei case vechi, castigand o curte de 100 mp si un stil de viata cu totul diferit celui din oricare apartament bucurestean cu 3 camere.

E de ajuns sa vezi terasa ce se deschide spre curte, ca sa intelegi si realizezi cum acest proiect schimba la modul real perspectiva asupra peisajului urban. Casa R, cum a fost numita, demonstreaza ca salvarea imaginii unui oras împovarat de mosteniri uitate este posibila.

Primul pas a fost reconsolidarea cladirii: un proces amanuntit, care a ocupat si cea mai mare parte a proiectului. Au urmat înlocuirea tuturor instalatiilor, iar apoi detaliile finale ale amenajarii. Casa a fost îmbracata cu placi metalice alb satinat, iar ferestrele sunt punctate de ancadramente negre – compozitia volumului este una minimalista, de impact. Noua fatada metalica este ventilata, ceea ce contribuie mult la izolarea casei.

Cum in urma lucrarilor de reconsolidare, revenirea la fatada initiala nu mai era posibila, soluția aleasa de Studio 1408, o fatada alba, geometrica, este un exemplu de urmat în abordarea unei estetici urbane, într-un context care are mare nevoie de simplitate si rigoare.

Albul fatadei e completat de lemnul de iroko cu care sunt placate spatiile de acces spre cele doua terase, de la parter si de pe acoperisul vechii case – total reconstruit. Terasa de la parter, datorita acoperirii, pare mai degraba o camera cu totul deschisa spre curte. În timp ce terasa de pe acoperis pune orasul într-o perspectiva vizuala noua. Visam cu ochii deschisi la ce petreceri fine, seri romantice pot avea loc aici, în lumina colorata a asfintitului, sau sub cerul plin de stele in noptiile calde de vara. Albul, verdele ierbii, lemnul, felul în care pica lumina absorbita si reflectata de pietricele albe decorative sunt, de fapt, definitia pusa în practica a minimalismului – stil rafinat, armonie studiata, texturi impecabile. Acelasi echilibru, impecabil strunit, e continuat si la interior.

Compartimentarea actuala presupune o functiune pe fiecare nivel: la demisol sunt bucataria si un spatiu mai tehnic; la parter, livingul si o baie; iar la etaj dormitorul matrimonial si o baie al carei dus a migrat în spatiul dormitorului.

Arhitect: Studio 1408
Locatie: Bucuresti, Romania
Anul proiectarii/executiei : 2013-2014
Suprafata desfasurata : 80 mp
Fotograf : Cosmin Dragomir

 

[en] __________________________________________________________________________________

R House is located in Bucharest in an old residential neighborhood where buildings date mostly from the 30′s and the 40′s. A big part of those buildings haven’t been renovated or rehabilitated yet. The client had a vision which has materialized. He bought a house built in the early 40′s, with a semi-basement and 2 floors, having a footprint of only 38 sq m and a courtyard of 100 sq m. The concept worked – why buy an apartment with 3 rooms when you can own a house in the center of Bucharest with a planted courtyard?

The rehabilitation project was a detailed one, the consolidation of the old construction took most of the time and effort. The building has the capacity and functionality limited to one young couple, concept more and more attractive these days. The original volume is “dressed” in satin white metal and it’s highlighted by the black frames which extrude from the facade plane accentuating the composition. The architectural elements that compose the ground floor terrace complete the volumetric makeup through linearity and contrast. This covered space offers an intimate setting and has the quality of being close to nature.

Probably the most attractive aspect of the design is the natural element, represented by Iroko wood, used on both access volumes. The interior spaces are joined by the spiral staircase which is described by the “floating” steps and minimal handrail that illuminates the central concrete element.

The kitchen in located at the semi-basement and it presents white volumes in contrast to the warm texture of natural wood. The clean metal structure, which replaces a median wall, centers the island and offers a sense of safety. Also at this level there is a space for the washing and drying machine. The ground floor is dedicated to relaxation and social activities.

The way the first floor was designed is less conventional, initial spaces weren’t big enough to fit a big shower so it was placed in the bedroom, so to speak. The second floor terrace offers great view at sunset.

Architect: Studio 1408
Location: Bucharest, Romania
Year: 2013-2014
Area : 80 mp
Photographs: Cosmin Dragomir

Anunțuri